20 травня ЄС презентує аграрну стратегію «Від ферми до виделки»

Про це повідомили представники двох директоратів Єврокомісії під час вебінару «Нові можливості для здоров'я в європейській харчовій та сільськогосподарській політиці», що був організований Європейським альянсом громадського здоров’я (EPHA) та Європейською асоціацією громадського здоров’я (EUPHA) 11 травня.
Про розробку та ухвалення стратегії було оголошено під час презентації Європейського зеленого курсу наприкінці грудня 2019 року, а презентація стратегії була запланована на перший квартал 2020-го. Певні зміни та корективи на початку року внесла пандемія COVID-19, і презентацію було відкладено.

 

17 лютого Єврокомісія оприлюднила дорожню карту стратегії, де визначені загальна мета та основні її завдання:
• забезпечення сталого первинного виробництва;
• стимулювання сталих практик у харчовій промисловості, роздрібній торгівлі та сфері надання послуг проживання та харчування (HoReCa);
• сприяння сталому споживанню та переходу до здорового харчування;
• скорочення відходів продуктів харчування.

Протягом місяця відбувалося громадське обговорення дорожньої карти,  надійшло більше 650 коментарів, значна частина яких стосувалась зменшення підтримки інтенсивного тваринництва, збільшення площ та підтримки для агроекологічного сільського господарства, зокрема, органічного, та локального виробництва.
Наступним етапом впровадження стратегії після її оприлюднення має стати розробка конкретних планів дій країнами-членами ЄС та її інтеграція до Спільної сільськогосподарської політики ЄС.

 

Більш докладний огляд стратегії, її вплив на сільське господарство України, незабаром будуть оприлюднені в аналітичному документі “Європейський зелений курс: можливості та загрози для України”, в написанні якого брали участь представники «Зеленого досьє».

 

Катерина Шор