Органічне виробництво та продукти харчування

Органічний продукт – це продукт харчування, вирощений (вироблений) у результаті ведення сертифікованого органічного виробництва, що передбачає повну заборону використання синтетичних пестицидів та добрив, інших штучних речовин та генетично модифікованих організмів.

 

Органічний рух виник у Великобританії в 40-х роках минулого сторіччя. Тоді ж вперше було використано термін “органічний” в науковій праці Єви Бальфур «Жива земля».

В 1972 році заснована одна з найбільших та найвагоміших в світі організацій - Міжнародна Федерація Органічного Руху (IFOAM), яка зараз об'єднує організації зі 120 країн світу. Органічне виробництво зараз впроваджується у 178 країнах світу та займає 57,8 млн. га (для порівняння у 1999 р. - 11 млн. га).

 

Про Україну

03 вересня 2013 року прийнято Закон України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини", набрав чинності 9 січня 2014 року. Однак недосконалість цього закону та паралельні євроінтеграційні процеси вимагали прийняття змін, і вже наприкінці 2016 року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Наразі законопроект перебуває на розгляді в парламенті.

 

У 2017 році зареєстровано Державний логотип України для органічної продукції; вперше  зібрано офіційні дані щодо органічного виробництва.

Офіс підтримки реформ при Міністерстві аграрної політики та продовольства України зібрав дані оперативного моніторингу про основні показники органічного сільського господарства серед органів сертифікації, які сертифікували органічне виробництво і торгівлю органічними продуктами в Україні відповідно до органічного законодавства ЄС. За цими даними станом на 31.12.2016 року:
• площа сільськогосподарських земель з органічним статусом становить 289 551 га,
• площа сільськогосподарських земель перехідного періоду – 91 622 га,
• загальна площа сільськогосподарських земель з органічним статусом та перехідного періоду – 381 173 га,
• частка органічних земель від загальної площі сільськогосподарських земель – 0,89%,
• загальна кількість операторів ринку – 426, в тому числі 294 сільськогосподарські виробники,
• загальна кількість органів сертифікації в рамках даного моніторингу – 19.

 

Більшість органічних операторів в Україні сертифіковані за органічним стандартом ЄС, що є еквівалентним Регламентам ЄС 834/2007 та 889/2008, що застосовуються як для експорту органічної продукції, так і на внутрішньому ринку. Українські органічні оператори також часто сертифіковані відповідно до Національної органічної програми США (NOP).

 

Найбільш поширені стандарти в Україні:

Стандарти  Європейського Союзу: Регламент Ради (ЄC) 834/2007 та Регламент Комісії (ЄC) 889/2008; Регламент Комісії (ЄC) 1235/2008

Детальніше

* «Євролисток» - маркування сертифікованої органічної продукції,

яка відповідає стандартам Європейського Союзу

 

Національна Органічна Програма сільського господарства США

Детальніше

 

 

Національні стандарти Японії JAS

Детальніше

 

 

Приватні стандарти Асоціації BioSuisse (Швейцарія)

Детальніше

 

 

 

Споживачу

Внутрішній ринок

Внутрішній ринок органічної продукції почав зароджуватися на початку 2000-х років, у 2008 році перші українські марковані органічні продукти з’явилися на полицях українських магазинів. Головними каналами збуту є супермаркети та спеціалізовані магазини у великих містах. Асортимент органічної продукції на полицях магазинів все ще неповний. Споживачі можуть придбати в магазинах наступні категорії українських органічних продуктів: молочні та м’ясні продукти, бакалійні продукти та хлібобулочні вироби, борошно, макаронні вироби, рослинні олії, напої (фруктові/овочеві/ягідні соки, березові соки, трав’яні чаї), консервовані продукти (наприклад, ягідні пасти, сиропи, джеми), деякі овочі і фрукти тощо. Найбільшим викликом для внутрішнього ринку є низький рівень обізнаності про органічні продукти серед споживачів. 

 

При купівлі продукту зверніть увагу

- Назва продукту має вказувати на органічний метод його виробництва.
- Відповідно до Стандартів Європейського Союзу на етикетці сертифікованого органічного продукту має бути обов’язково зазначено*: «Євролисток», номер органу сертифікації та країна походження сировини.
* відсутність такого маркування свідчить про недотримання стандартів органічного виробництва
- Органічний продукт завжди має супроводжуватись відповідним сертифікатом, який підтверджується щороку.

 

Органи сертифіцкації

Сімнадцять органів сертифікації, акредитованих на міжнародному рівні, включені до офіційного переліку органів сертифікації в органічній сфері для України відповідно до Регламенту ЄС 1235/2008 (станом на 14.12.2017). Серед них тільки один український орган сертифікації - Органік Стандарт, але він обслуговує більше 70% операторів органічного ринку України. На сайті Органік Стандарт завжди можна перевірити дію чинних сертифікатів та перелік сертифікованої продукції.

 

Більше інформації про органічне виробництво в Україні можна знайти на іформаційному порталі OrganicInfo.ua та на інших ресурсах:

 

 

Пропонуємо подивитись також документальні фільми та популярні відеоролики про органічне виробництво, підготволені Зеленим досьє:

 

 

При підготовці матеріалу використана інформація Зеленого досьє, Органік Стандарт та стаття 

Заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції

Ольги Трофімцевої та менеджера швейцарсько-українського проекту SECO-FiBL

«Розвиток органічного ринку в Україні» Наталії Прокопчук