Молоко без корови?

Наразі м’ясомолочна галузь визиває багато питань не тільки щодо якості життя тварин, а й щодо впливу на довкілля. Окрім екстенсивного використання земельних та водних ресурсів, ця індустрія відповідає за 4% щорічних глобальних викидів парникових газів (це 2 мільярди тонн еквіваленту діоксиду вуглецю на рік!) та 37% щорічних викидів метану (метан у 25 разів більш небезпечний для підвищення глобальної температури, ніж діоксид вуглецю). Якщо взяти до уваги зростання населення планети та нашу слабкість до морозива й сиру, - цифри дуже занепокоюють.
У лабораторії Тьортел Лабс вирішили спробувати знизити негативний вплив від виробництва молока без зменшення його виробництва. Вони почали експериментувати з розробкою великого біореактора, що вироблятиме молоко з клітин ссавців. Подібні експерименти по вирощуванню м’яса з клітин тварин тривають уже кілька років, але Тьортел Лабс - це першопрохідники у використанні кліткових культур для виробництва молока. Компанія сподівається, що такий реактор буде дуже доречним не тільки у місцинах, що потерпають від голоду або під час ліквідації наслідків природних катастроф, але й для виробництва сирів та вершкового масла. В умовах постійно зростаючого попиту на продукти, що отримані без негативного впливу на тварин та довкілля, таке молоко має стати дуже популярним.

 

За інформацією BBC.